טיפול נמרץ ב"כרמל" – לא מה שהכרתם
יוזמה חדשנית המקלה ומסייעת לחולים קשים המאושפזים ביחידה לטיפול נמרץ נשימתי מופעלת בהצלחה במרכז הרפואי "כרמל". במסגרת היוזמה החולים צופים בסרטי נוף מרגיעים מתוך מיטת האשפוז שלהם תוך שהם מדוושים ברגליהם ומדמים הליכה בטבע. ד"ר אריק עדן מנהל היחידה לטיפול נמרץ בכרמל: "התגובות והפידבקים שאנו מקבלים מהחולים והמשפחות לפרויקט מצוינות, אנו שמחים להציע למטופלים שלנו ביחידה את מגוון הטיפולים והחידושים המתקדמים ביותר כדי לאפשר להם החלמה טובה וחזרה מהירה לשגרה בריאה".
בן סער | עודכן: אפריל 8, 2024

ביחידות לטיפול נמרץ בבתי החולים, המאושפזים רגילים לראות בדרך כלל סביב מיטת החולה עשרות מוניטורים, מזרקים ממוחשבים וציוד רפואי מתוחכם. לאחרונה ביחידה לטיפול נמרץ ב"כרמל", הצטרפו מול מיטת החולה ציודים ואביזרים ממש לא רגילים לטיפול נמרץ. ביוזמה ורעיון של צוות היחידה לריפוי בעיסוק במרכז הרפואי כרמל, הוצבו בחדרי המאושפזים ביחידה מקרני מולטימדיה משוכללים המקרינים למטופל על מסך ענק סרטוני וידאו של נופים מרעננים, טבע ירוק ומלא שמש. המטופלים, ששוכבים על מיטת היחידה, מדוושים ומפעילים את הרגליים והידיים בתנועות של הליכה או רכיבה איטית על אופניים, תוך שהם צופים במסך הענק ומרגישים את הטבע ממש קרוב ואמיתי.
אביגיל בן ארי, מרפאה בעיסוק בביה"ח כרמל ויוזמת הפרויקט מתארת את חשיבות הטיפול והרקע שהוביל לחשיבה עליו: "אשפוז בטיפול נמרץ הינו חוויה מורכבת למטופל מבחינה גופנית ורגשית, ומשפיעה עליו ועל סביבתו הקרובה. בעזרת השימוש במערכת מולטימדיה אנחנו יכולות להקל במקצת על תחושות אלו ולייצר סביבה טיפולית נעימה יותר. ממש עולם קטן בתוך המחלקה."
עוד מסבירה אביגיל, כי מערכת המולטימדיה בטיפול נמרץ פועלת בשלבים שונים של האשפוז: "חלק מהטיפול יכלול שימוש במכשיר אשר מספק תנועה פסיבית לרגליים, בדומה לדיווש על אופניים, כאשר בו זמנית יצפה המטופל בסרט המדמה נסיעה בטבע או בעיר, כך שהתחושה שתתקבל תהיה של חוויה שלמה מוטורית וחושית אשר תעזור לתהליך השיקומי. מטופלים בהכרה ירודה יקבלו גירוי של מוזיקה מוכרת או צפייה בתכנים מוכרים על מנת לעודד ערנות, במצב זה נעודד מעורבות בני משפחה על מנת להכיר את המטופל והעולם ממנו הוא בא".
נעמה יערי, פיזיותרפיסטית מכרמל השותפה לפרויקט, מוסיפה: "הפרויקט הינו ייחודי בכך שהוא מוסיף מרכיב חושי חשוב מאד במקום בו יש חסרים ועודפים חושיים רבים. דבר זה תורם רבות בתהליכי השיקום ומסייע בהפחתת בלבול, חרדה ודכאון על פי מה שאנו רואות בשטח. הפרויקט חכם, חשוב ובאופן אישי אני שמחה להשתלב בו".

מומחי כרמל מעדכנים כי טיפול שיקומי של מקצועות הבריאות בשלב האקוטי בתוך יחידות לטיפול נמרץ נמצא במחקרים שונים כיעיל בהפחתת ימי אשפוז, הפחתת ימי הנשמה, הפחתת דליריום ואשפוזים חוזרים וכן משפר את הפרוגנוזה התפקודית.
ד"ר אריק עדן, מנהל היחידה לטיפול נמרץ מסכם ואומר כי: "השימוש במערכות המולטימדיה בתוך היחידה לטיפול נמרץ בכרמל, באה במטרה לתת מענה לקושי הגדול שחווים המטופלים ולהקל על שהותם ביחידה. הפרויקט נעשה ביוזמה, הובלה ושיתוף פעולה של צוות הריפוי בעיסוק והפיזיותרפיה יחד עם הצוות הרפואי, הסיעודי והסוציאלי של היחידה. הפרויקט משלים את העבודה הנמרצת של היחידה בפן היותר רך, והוא זוכה לתגובות טובות וחיוביות מצד המטופלים, בני משפחתם והצוות הרפואי והסיעודי, תוך שהוא מאפשר באמצעים נוחים וזמינים טיפול חדשני ומותאם אישית".


נושאים קשורים: המרכז הרפואי כרמל, טיפול נמרץ