עוד צעד בדרך לפינוי בז"ן ממפרץ חיפה: "לוודא שלמנהלת לפיתוח מפרץ חיפה יש סמכויות מול משרדי הממשלה"
מערכת כרמליסט | עודכן: מרץ 15, 2023

ח"כ יעקב אשר, יו"ר ועדת הפנים ואיכות הסביבה של הכנסת: "יש לוודא שלמנהלת לפיתוח מפרץ חיפה יש סמכויות ו"שיניים" מול משרדי הממשלה במידה ולא יקיימו את התחייבויותיהם במסגרת החלטת הממשלה". כמו כן, ביקש מנציגי האוצר להתכנס לתאריך לפינוי התעשייה המזהמת כפי שהתחייבה הממשלה בקווי היסוד. יו"ר הוועדה הבטיח להמשיך ולעקוב אחר התקדמות החלטת הממשלה וכן העלה את הדרישה להדק את הרגולציה בתקופת הביניים ולא לאפשר למפעלים חריגות והקלות לאור החשש לבריאות הציבור.
ביום שלישי, 14.3.2023, התקיים בוועדת הפנים והגנת הסביבה של הכנסת דיון בנושא: "מעקב אחר החלטת ממשלה, 1231, להתחדשות מפרץ חיפה".
בדיון השתתפו יו"ר הוועדה ח"כ יעקב אשר, מנכ"ל מנהל התכנון מר רפי אלמליח, יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה פרופ' אבי שמחון, ראש המנהלת לפיתוח מפרץ חיפה מר יובל אדמון, מנכ"לית איגוד ערים מפרץ חיפה ד"ר ליהי שחר ברמן, נציגי ממשלה ונציגי ציבור.
מנכ"לית איגוד ערים מפרץ חיפה הציגה בדיון עשרות מקרים של חריגות בפליטות שנמדדו בחודש שעבר במפעלי בז"ן. כמו כן, התייחסה לאיזון בין תעסוקה לבין מגורים בתוכנית וביקשה לקדם את התוכנית בד בבד עם הקצאת המשאבים הנדרשים לשמירה על החוסן הכלכלי של הרשויות המקומיות.
בדבריה ציינה המנכ"לית כי בכנס שארגן מכון הנפט לחברות הדלק ב-13.3.2023, הוצגה תוכנית בז"ן להמשיך ולפעול עשרות שנים עד להבשלת תעשיית המימן אותה הם מקדמים, והוסיפה, כי "הטכנולוגיה הזו עדיין בשלבי מחקר ופיתוח, וכן שבישראל יש בסה"כ שלוש משאיות המונעות ע"י מימן ואת שלושתן רכשה בז"ן. לבז"ן מתקן לייצור מימן מדלקים פוסיליים, טכנולוגיה מיושנת ומזהמת שאסור להשתמש בה כעלה תאנה להישארות המפעל המזהם בישראל בלב המטרופולין".
בסיכום דבריה ביקשה מנכ"לית האיגוד שבישיבת הוועדה הבאה תוצג תוכנית היערכות משק האנרגייה על גבי מפה שבה יפורטו איזורי הביקוש. לטענתה, התוכנית מהווה צדק סביבתי בכך שהיא מפזרת את התשתיות אך מפרץ חיפה ממשיך לשאת בנטל של אחסון מאות אלפי טונות של חומרים מסוכנים בלב אוכלוסייה. גם במצב זה, ביחס למצב הנוכחי, נראה שכמויות החומרים המסוכנים יפחתו בערך פי 3. וציינה כי מ-2018 התוכנית מקודמת במוסדות התכנון, והיום, לאחר 5 שנים מההכרזה ניתן ואף רצוי לסגור את בתי הזיקוק בחיפה. בשלה העת להציב עובדות בשטח ולהתחיל בסגירה הדרגתית של חוות תש"א בקריית חיים, שם מעל ממחצית המכלים יצאו מכלל שימוש.
יו"ר הוועדה ח"כ יעקב אשר, סיכם את הדיון וקבע כי יש לוודא שלמנהלת לפיתוח מפרץ חיפה יש סמכויות ו"שיניים" מול משרדי הממשלה במידה שלא יקיימו את התחייבויותיהם במסגרת החלטת הממשלה. כמו כן, יו"ר הוועדה ביקש מנציגי האוצר להתכנס לתאריך לפינוי התעשייה המזהמת כפי שהתחייבה הממשלה בקווי היסוד. יו"ר הוועדה הבטיח להמשיך ולעקוב אחר התקדמות החלטת הממשלה וכן העלה את הדרישה להדק את הרגולציה בתקופת הביניים ולא לאפשר למפעלים חריגות והקלות לאור החשש לבריאות הציבור.
לסיכום דבריו, תמך בבקשתה של מנכ"לית האיגוד להציג את היערכות משק האנרגייה לצד הביקושים והצגה זו תתקיים בתחילת המושב הבא של הכנסת.
נושאים קשורים: מפרץ חיפה