רובי יאנג כדורגלן כל-הזמנים של הפועל חיפה

| עודכן: פברואר 7, 2021


מבין מאות השחקנים שהופיעה בהפועל חיפה לדורותיה, לא כולל זרים, "כרמליסט" בחר את 12 הטובים ביותר. לפניכם הרשימה. יאנג, בעברו קפטן הנבחרת, ואיכותי מאוד במשחקו, ליאנג יש 50 הופעות בין ארציות ונבחר כבולט ביותר. לפניכם רשימת ה-12.

ב-1 במאי 1924, חג הפועלים, קיימה הפועל חיפה את משחק הכדורגל הראשון שלה • היה זה משחק מול עובדי הרכבת שהסתיים בניצחון הפועל 1:3 • בעוד למעלה מ-3 חודשים ימלאו להפועל חיפה 97 שנים של מאבקים ואירועים היסטוריים הראויים לספר עב כרס •אלפי שחקנים, מהם מאות מאז קום המדינה,  הופיעו בשורות המועדון • מחובבים  דרך חצי מקצוענים ועד מקצוענים לחלוטין כמו בעשרות השנים האחרונות

ניסינו לבחור ביניהם את 12 הגדולים שהעניקו הכי הרבה למועדון המפואר. יאמר מיד, כי בגלל ריחוק השנים קיים סיכוי גבוה שכמה מהם קופחו. למשל, מוישל'ה הנדלר ומרדכי מרטין שהגיעו כעולים.לא כללנו זרים, או שחקני-רכש לעונה אחת או שתיים. העדיפות ניתנה לישראלים המקומיים. וכן, מי היה השחקן הגדול ביותר בתולדות הפועל חיפה?

לפניכם רשימת ה-12, נתוניה ונימוקיה:

1. רובי יאנג

יליד 1942. נבחר לשחקן המאה ה-20 בידי אוהדי הפועל חיפה. נבחר במקום ה-46 בין כדורגלני ישראל במשאל בעיתון   "הארץ".  זלטקו  צ'ייחקובסקי  המהולל, העלה אותו לבוגרים ב-1959 בהיותו בן 17. קיצוני שמאלי סופה  לפי המערכים של התקופה  ההיא. היה קפטן נבחרת ישראל שבמדיה הופיע 50  פעמים והבקיע 8 שערים, וקפטן  הפועל חיפה. שערו  הזכור במדי הנבחרת היה ב-1962 במוקדמות המונדיאל באצטדיון ר"ג לעיני 50  אלף צופים, כאשר ישראל הדהימה ב-0:2 במחצית מול איטליה  שהיוותה מעצמת כדורגל עולמית.

אחרי שנחום סטלמך הבקיע ל-0:1 מפתיע, הגיע תורו של רובי יאנג החיפאי. הוא תעתע בשני מגינים איטלקים , והפציץ מ-16 מ' לרשת הגבוהה של לורנצו בופון 0:2.

האיטלקים, "הסקוואדרה אוזורה",  החזירו ברביעייה, 2:4, אך חובבי הכדורגל אז לא שכחו את הבום שלו לרשת  של  בופון, קרוב המשפחה (בן דוד של סבו) של ג'אנלואיג'י בופון האגדי העכשווי. רובי היה שותף  בכיר בשתי הזכיות של הפועל חיפה בגביע המדינה. מתגורר בארה"ב.

2. טל בנין

יליד 1971. הכדורגלן הישראלי הראשון בליגה האיטלקית, במדי קבוצת ברשייה. קודם לכן , יוצא קבוצת הנוער של הפועל שיחק בקבוצת קאן הצרפתית תחת המאמן לואיז פרננדז, עד שרובי שפירא החזיר אותו לפרויקט שבנה. שחקן עוצמתי שנועד לגדולות כבר בגיל צעיר. בן משפחה "פועליסטית". אחיינו של אושיית הכדורגל והחיפאית,  המאמן רוני דורה. כבש בכל אחת משתי הופעות הבכורה שלו בנבחרת ישראל מול ברית-המועצות 2:3 (הכניע ויקטור צ'אנוב) וארגנטינה בהפסד ה-7:2. שיחק בנבחרת ישראל 78 פעמים, מספר שנחשב בזמנו כשיא והיה קפטן הנבחרת. הופיע 6 עונות במדי האדומים, מחיפה שבמהלכן הבקיע 33 שערים  ואחר-כך אימן אותם. נבחר במקום הגבוה למרות שלא השתתף באליפות היחידה ב-1999.

3. איציק אנגלנדר

יליד 1946. אגדה אדומה. שיחק רק 7 פעמים בנבחרת ישראל, אבל היה זה בטורניר האולימפי המוצלח במכסיקו-1968 שבו הודחה ברבע הגמר בגלל הגרלת מטבע שהייתה נהוגה אז. לו תוצאות ההגרלה היו  שונות, סביר שאגלנדר היה שותף למדליה האולימפית הראשונה כחול-לבן. כינו אותו "המהנדס" בזכות מסירותיו המבריקות. הופיע בהפועל 11 עונות, ב-360 משחקים, בהם הבקיע 45 שערים.

4. יוחנן וולך

יליד 1946. הנציג היחיד בהרכב הנבחרת החד-פעמית שהגיעה לטורניר גמר המונדיאל  במכסיקו-1970. נוכח ממדיו, 1.86, כונה בהפועל "הטנק", אך בנבחרת הלאומית של עמנואל שפר ז"ל הוא כינה עצמו. "חוטב עצים". השחקן שחיסל, בצורה ספורטיבית יריבים איכותיים והיה חלק חשוב בתכנית של המאמן להיות נבחרת שאינה נופלת פיזית גם מהאירופיות. המדהים הוא שתחילת הקריירה שלו  הייתה כחלוץ, אבל המאמן ההולנדי מייק דה-יוננג הסב אותו לעמדת הבלם .שיחק בהפועל חיפה 12 עונות, הבקיע 7 שערים. אחרי המונדיאל במכסיקו, כשהרגיש כי החמיץ את פעילותו ביחידה המבצעית שלו, בצה"ל שלח מכתב לראש אכ"א וביקש לזמנו. וולך אכן  עבר מיד לפעילות מילואים .  האם יש עכשיו שחקנים כאלה?  עד היום מנהל את לשכת הספנות. היה לצד יכולתו במגרש, גם פעיל חברתי בענייני המועדון.

5. רן בן-שמעון

יליד 1970. שחקן הרכש הישראלי המשפיע בתולדות המועדון. גם העברתו ממכבי פ"ת לפועל חיפה של המאמן אברהם גרנט בזמנו, העלתה את רף התשלום  בעסקה פנים-ישראלית לסכום 450 אלף דולר. מאז, לפי "עסקת בן-שמעון"  שביצע רובי שפירא, הסכומים עלו. הדיבידנד החשוב שהביא היה בעונת האליפות היחידה, ב-1999. בלם קלאסי וחכם בעל תכונות מנהיגות. בשיאו כינו אותו האוהדים: "5 לב אדום".  שיחק 183 פעמים ב ב-6 עונותיו בהפועל חיפה והבקיע 21 שערים, חלקם בבעיטות עונשין מדויקות.  בהמשך, כמאמן, הוביל את הפועל קריית-שמונה לאליפות היחידה שלה ואימן את נבחרת קפריסין. כיום מצליח באשדוד.

6. דודו אואט

יליד 1977. שיחק בהפועל חיפה 5 עונות כשהכתר ביהלום הייתה זכייתה באליפות ישראל ההיסטורית. נחשב לשוער אמיץ  שלמד ושיפר את יכולתו לאורך הקריירה שלו.   מהפועל חיפה עבר למכבי חיפה שבה השתתף בקמפיין הישראלי והראשון בשלב הבתים בליגת האלופות ב-2002 עיקר הצלחתו הייתה בכדורגל הספרדי שם ערך לא פחות מ-311 הופעות ודורג  גבוה בין שוערי הלה-ליגה. שיחק ב ראסינג סנטנדר שאליה הגיע (כשוער מחליף)עם יוסי בניון., לה-קורוניה ומאיורקה. 78 הופעות בנבחרת ישראל שבה הייתה לו יריבות מקצועית מרה עם שוער מכבי ניר דווידוביץ'.

7. אבה גינדין

יליד 1945. הגיע מפינלנד שם שיחק בעיקר הוקי קרח וגם כדורגל, ונמנה על מכבי הלסינקי. בארץ הוא הפך לספורטאי רב-תכליתי שהיה אלוף ישראל בקרב-10 באתלטיקה ומגן ימני בקבוצת הכדורגל של הפועל חיפה. שמו בתקשורת נכתב בטעות כ"אבא", אבל בפינית, שפת ארץ מוצאו נקרא אבה. תכונותיו האתלטיות עשו אותו  לאחד הכדורגלנים הבולטים במדינה, עד שזומן לנבחרת הלאומית ושיחק בה, 3 פעמים,  במוקדמות המונדיאל ל-1974.  הבקיע 30 שערים ב-11 עונותיו בחיפה, למרות שתופקד  בעיקר כמגן.

8. אברהם גינזבורג

יליד 1930. הגיע מהפועל רחובות המצליחה שהחמיצה עלייה לליגה הראשונה  ב-1954, כשנכנעה במשחק המכריע  והבלתי נשכח במגרש ימק"א לבית"ר ירושלים, שחגגה העפלה ראשונה בהיסטוריה שלה. המאמן דוד שוייצר הביא אותו מרחובות להפועל חיפה שבה כיכב עד שהפך למלך שעריה 66 ב1957- הוכתר כמלך השערים של הליגה הבכירה, כשכבש  כ-60 אחוז משערי הפועל חיפה : 14 מתוך 22. במקביל עבד בהחברת החשמל כנהג, עבודה שהפועל חיפה סידרה לו. ובזמנו הפנוי אימן קבוצת ילדים שכונתית בשם "המגן", ששוערה היה לא אחר מהפזמונאי המפורסם לעתיד יענקל'ה רוטבליט.

9. יאנגו סימנדיריס

יש אומרים כי גם מיקום גבוה יותר בדירוג, היה החלטה סבירה עבור יאנגו סימנדירס. אחד משלושה אחים יווניים-ישראליים שהתגוררו במושבה הגרמנית. יאנגו, מיכאל ועמנואל, כולם שחקני הפועל חיפה בשנות ה-50 ועד תחילת ה-60..

יעקב (יאנגו), יליד 1930, היה בעל מהירות מסחררת, ועל כך התבטא שייע גלזר, גדול השחקנים אז במדי מכבי ת"א שהתקשה מולו. שיחק בשורות הנבחרת הלאומית המשחק ידידותי מול פולין, 1:1, בר"ג. אלא שאביו התנגד שימשיך לשחק בנבחרת ישראל וכך נותר מחוץ לסגל הלאומי. ב-1961, עזב בנסיעה באוניה, לאתונה ושם הצטרף לאולימפיאקוס המובילה  ובה גילה יכולת גבוהה. בנוסף על שתי האליפויות, יאנגו  גם רשם הופעה בנבחרת יוון, כך שיש לו הופעות בשתי נבחרות. נפטר ב-2007 בגיל 67.

10. אלימלך (אלי) לוונטל

ילד 1953. שחקן ברמה טכנית גבוהה ביותר שהצטרף להרכב החזק בשנות ה-70'. הופיע באולימפיאדות מונטריאול וזגה עם הפועל חיפה בגביע המדינה ב-1974. זמן קצר לאחר מכן, הבקיע שער בדרבי החיפאי שאיים להוריד את מכבי לליגת המשנה. הדבר הביא לכך שאנשי בטחון נאלצו להבטיח את חתונתו.  בסופו של דבר, בעקבות החלטת ההתאחדות לכדורגל, מכבי נשארה בליגה הראשונה. לבש 25 פעמים את מדי נבחרת  הכחול-לבן.

11. עופר טלקר

יליד 1973. המגן הימני של הפועל חיפה בתקופת האליפות.  השחקן ממוצא הודי, סומן כבר אחרי הקמפיין הראשון  של נבחרת העתודה באירופה ב-1992, אך הועבר להפועל חיפה מאשדוד רק ב-1997 לאחר שהגיע אליה מאשדוד. מגן ימני יציב ותוקף שהבקיע 46 שערים ב-196  הופעותיו בקבוצה. שיחק 23 פעמים במדי הנבחרת הלאומית והבקיע שער אחד. אי של יציבות.

12. גילי ורמוט

האמת שהתלבטנו בין שלושה: חנן ממן, עדן בן-בסט וגילי ורמוט. לכל אחד מהם יתרונות וחסרונות בקשר  עם הפועל חיפה. אחת הסיבות שהחלטנו על גילי, פרט ליכולתו הטכנית הנדירה, הייתה שהתחיל וסיים את הקריירה  בהפועל חיפה. על אותו משקל סמלי, צריך לציין שהגביע השביעי והאחרון שבו זכה בקריירה, היה עם הפועל חיפה ב-2018. ועוד באותה סמליות: השני מבין צמד שעריו בנבחרת הלאומית ב-28 הופעות, הובקע בסמי עופר בניצחון המצוין 0:3 על בוסניה החזקה ב-2014.. הכדורגל האינטליגנטי וההוגן להפליא, שיחק 6 עונות בשתי קדנציות בהפועל חיפה והבקיע 9 שערים.



2 תגובות על “רובי יאנג כדורגלן כל-הזמנים של הפועל חיפה”

  1. חסרים לי ברשימה מרדכי פיקר (קשר), ויקטור יאנג (חלוץ), ארנון רוקמן (שוער) ויחיאל המאירי (שוער)

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *