קליין החיפאי בטקסס: פגישה עם תייר הספורט האולטימטיבי בעולם
אבינעם פורת | עודכן: יולי 16, 2026

יש אנשים שנוסעים לראות משחק. יש כאלה שמתכננים חופשה סביב אירוע ספורט. ואז יש את מארק זאקונה, סקוטי שהפך את המרדף אחר אירועי הספורט הגדולים בעולם לאורח חיים של ממש. עבורו, יבשות הן רק תחנות בדרך למשחק הבא.
המפגש המקרי בין זאקונה לבין שופט הכדורגל האגדי אברהם קליין התרחש באחד המקומות היוקרתיים ביותר במונדיאל 2026. קליין ובת זוגו, ברכה בריל, ישבו בחדר האח”ם באצטדיון המפואר בדאלאס, טקסס, כאורחיו של נשיא פיפ”א ג’יאני אינפנטינו. מבחינתם, זו כבר הייתה עוד תחנה במסע מרגש של כבוד והוקרה מצד פיפ”א. מבחינת זאקונה, זו הייתה עוד עצירה בדרך למגרש הבא.
אלא שזו לא הייתה הפעם הראשונה שהשלושה נפגשו. למעשה, מדובר כבר במפגש החמישי שלהם בתקופה קצרה, לאחר שנפגשו שוב ושוב באירועי הספורט הגדולים בעולם. ככל שהתחרויות מתחלפות והיבשות משתנות, כך גם דרכיהם ממשיכות להצטלב.
“הוא סיפר לנו שבבוקר הגיע מלונדון לדאלאס, אחרי שצפה בגמר ווימבלדון”, מספר קליין. “שאלנו אותו כמה עלתה לו הטיסה כדי להספיק להגיע לחצי גמר המונדיאל. הוא ענה בפשטות: 1,600 דולר.”
היעד הפעם היה חצי גמר גביע העולם בין ספרד לצרפת, אך עבור זאקונה המשחק עצמו הוא רק חלק מהסיפור. לדבריו של קליין, מדובר באדם שאינו מחמיץ כמעט אף אירוע ספורט בינלאומי משמעותי.
“זהו אוהד ספורט שלא מחמיץ תחרות גדולה כמעט בשום ענף”, אומר קליין. “תייר הספורט האולטימטיבי. אנשים כמוהו יש רק מעטים בעולם.”

בזמן שזאקונה רודף אחרי האירועים הגדולים, אברהם קליין הוא חלק בלתי נפרד מההיסטוריה שלהם. שופט הכדורגל החיפאי, שניהל משחקים היסטוריים בשלושה גביעי עולם, אינו מגיע למונדיאל כאוהד מן השורה. בגיל 92 הוא הוזמן כאורחו הרשמי של נשיא פיפ”א ג’יאני אינפנטינו, מחווה יוצאת דופן לאחד משופטי הכדורגל הבולטים בתולדות הארגון.
האירוח כלל צפייה במשחקי המונדיאל בתנאי אח”ם, מפגשים עם בכירי פיפ”א ואורחים מכל רחבי העולם. לאחר סיום המשחקים המשיכו קליין וברכה בריל לניו יורק, שם ביקרו במוזיאון פיפ”א, שבו מוצגים כמה מהפריטים ההיסטוריים שתרם קליין לאורך השנים – בהם מזכרות ממשחקי המונדיאל שעליהם הופקד כשופט.
עבור קליין, מדובר בסגירת מעגל מרגשת. לפני עשרות שנים הוא היה האיש עם המשרוקית במרכז המגרש, זה שנדרש לקבל החלטות בתוך שניות מול פלה, זיקו, פאולו רוסי וכוכבי הכדורגל הגדולים בעולם. היום הוא כבר אינו שופט על כר הדשא, אך פיפ”א ממשיכה לראות בו חלק בלתי נפרד מהמורשת של המשחק.
גם עבור חיפה יש בסיפור הזה הרבה גאווה. האיש שהחל את דרכו במגרשים המקומיים והפך לשופט הישראלי הגדול בכל הזמנים, ממשיך לייצג את העיר ואת ישראל על הבמה הבינלאומית, וזוכה גם כיום להערכה ולכבוד מצד ראשי הכדורגל העולמי.
לפעמים די בשולחן אחד בחדר אח”ם כדי לחבר בין שני עולמות. מצד אחד, תייר ספורט סקוטי שמקדיש את חייו למרדף אחרי כל גמר, אליפות וטורניר אפשרי. מצד אחר, שופט ישראלי אגדי שכבר היה חלק מהאירועים הללו והפך בעצמו לחלק מההיסטוריה שלהם. המפגש ביניהם ממחיש שספורט הוא הרבה יותר ממשחק. עבור חלק מהאנשים הוא דרך חיים, ועבור מעטים מאוד – הוא הופך למסע שנמשך כל החיים.